Dukan Frankrijk

Eiwitdieet van dokter Dukan

Dokter Pierre Dukan was de eerste die met een uitgebreid dieet kwam, wat lijkt op de eiwitdiëten zoals we ze nu kennen. Hij is een Franse arts en voedingsdeskundige die in de jaren negentig van de vorige eeuw veel boeken en artikelen schreef over proteïnerijke voeding. Daarmee werd hij wereldberoemd. De boeken van dokter Pierre Dukan zijn vertaald in vrijwel alle talen en veel mensen vallen wereldwijd kilo’s af door middel van zijn dieet.

Pierre Dukan is, zoals gezegd, een Franse arts die in de de jaren zeventig al begon met grootscheeps onderzoek naar de werking van proteïnes in combinatie met het minderen in gewicht. Afvallen kreeg zodoende een geheel nieuwe vorm. Het Dukan Dieet wordt ook wel het proteïnedieet genoemd en staat aan de basis van heel veel andere bekende en minder bekende diëten. Het gedachtegoed van Dukan gaat dus over van het ene naar het andere dieet.

Wat het dieet zo sterk maakt is de kracht van proteïne in strijd tegen koolhydraten en lipiden. Door sterk te verminderen in koolhydraten, zou het lichaam gebruik moeten maken van de tot dan toe aangemaakt energiereserves (lees opgeslagen vetten), om de spieren van voeding te kunnen voorzien. Proteïnes helpen daarbij. Veel sporters gebruiken proteïnen om nieuwe spiermassa aan te maken of de huidige spiermassa te versterken. Ook stelt het dieet dat proteïnen veel minder calorieën hebben dan lipiden en daarmee komt het dieet nog meer tegemoet aan het afvallen.

Zoals gezegd is het Dokter Dukan dieet erg populair en over de hele wereld vertaald. Zoals in Duitsland, waar onderstaand kookboek verscheen. Het kookboek staat boordevol met eiwitrijke recepten, die kunnen helpen om het eiwitdieet van dokter Dukan goed te volgen.

Dukan Kochbuch

Dit boek bevat maar liefst 200 recepten die zorgen dat men proteïnerijk en eiwitrijk kan eten. Dus minder lipiden en koolhydraten en meer proteïnen, voor een betere aanmaak van spiermassa en het automatisch tegengaan van overgewicht.

Ook in Rusland en Oekraïne is het Dukan dieet erg populair. Russen en Oekraïners komen veel meer aan de laatste jaren, vanwege de toenemende welvaart. Ook zij hebben de weg gevonden naar het eiwitdieet en dan met name het dieet zoals dokter Pierre Dukan dat ontwierp. Hieronder de kaft van het Russische dieetplan van Dukan.

Rusland Dukan dieet

Ook in Spaanstalige landen is het Dukan dieet geliefd. Denk aan ene groot deel van Zuid- en Midden-Amerika, waar overgewicht een hardnekkig probleem is. Steeds meer mensen vinden hun weg naar het dieet van dokter Dukan en gebruiken het om af te vallen. In Mexico en Colombia zijn complete plannen ontworpen om het afvallen te vereenvoudigen. Er zijn Dukangerichte stappenplannen uitgegeven, zoals in het voorbeeld hieronder te zien is. Van deze boeken zijn er al vele miljoenen over de toonbank gegaan.

Spaanse Dukan dieet

Natuurlijk mag in het voorbeeld van Dukan-boeken het originele Franse exemplaar niet ontbreken. Hoewel het met zijn tijd is meegegaan, is er in de loop der jaren niet heel veel veranderd in de versies van het Dukan dieet. De werking is nog net als in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Dukan Frankrijk

Met boven afgebeeld boek is het dus allemaal begonnen: de ontwikkeling en revolutie van het eiwitrijke dieet. Het eiwitdieet kan, zoals gezegd, goed helpen om af te vallen. Maar vandaag de dag hoeft dat niet meer alleen met het Dukan dieet. Er zijn veel meer diëten op de markt gekomen, die het wellicht makkelijker maken om snel af te vallen. Over het eiwitdieet zal binnenkort een nieuw artikel verschijnen.

ADD YOUR COMMENT